AR85304
Ingrediente: Isop officinalis - 100g tocat
Clasificare: Ierburi
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Isop officinalis - 100g tocat
Clasificare: Ierburi
Isopul (Hyssopus officinalis) este o plantă aromatică cunoscută din cele mai vechi timpuri - Hipocrate a clasificat-o ca plantă expectorantă medicinală. Isopul a fost folosit în mod tradițional pentru tratarea bolilor pulmonare. De asemenea, a fost apreciat pentru efectul său pozitiv asupra tractului digestiv, proprietățile antibacteriene și mirosul plăcut.
Interesant este că frunzele proaspete și florile de isop umezite cu apă pot fi folosite ca comprese pentru a calma rănile, vânătăile, abraziunile și arsurile. Planta pură poate fi aplicată direct pe piele sau între straturi de tifon.
Proprietăți care promovează sănătatea:
Isopul susține sistemul imunitar al organismului și ajută la combaterea infecțiilor și infecțiilor.
Are un efect pozitiv asupra tractului digestiv, ajutând la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi arsurile la stomac și flatulența.
Contribuie la menținerea unui ciclu menstrual adecvat și regulat și calmează durerea care însoțește menstruația.
APLICAȚIE
Isop ca condiment
Isop este utilizat nu numai în medicina naturală, ci și în scopuri culinare și în industria parfumurilor. De asemenea, este cultivat în scopuri ornamentale. Frunzele de isop au o aromă mentolată și un gust amar înțepător, în timp ce florile sale seamănă cu anasonul ca gust și aromă, astfel încât îl pot înlocui în rețete, atât proaspete, cât și uscate. Florile albe sunt cele mai delicate la gust. Isopul trebuie condimentat cu grijă, deoarece este foarte intens și poate domina alimentele. Este suficient să folosiți 2-3 frunze sau flori. Isopul este potrivit pentru salate, supe pe bază de leguminoase și mâncăruri cu ciuperci. Va adăuga o aromă puternică tocănițelor, pateurilor și cârnaților, precum și sosurilor picante. De asemenea, merge bine cu păsările de curte. Merită să adăugați puțin isop la conservele de fructe. Isopul este, de asemenea, un plus excelent la alcool. Este folosit pentru a face lichioruri amare din Chartreuse, tincturi, vodci pe bază de plante și vinuri vermut. Încercați să adăugați isop la băuturile și băuturile spirtoase de casă.
DOZARE ȘI APLICARE
Isop - ceai (iarbă tăiată):
Se toarnă apă clocotită peste 1-2 lingurițe de isosp și se lasă deoparte timp de 10 minute. Poți îndulci puțin. Bea un pahar de 2-3 ori pe zi.
Un decoct răcit de plantă uscată fiartă timp de 20 de minute poate fi folosit pentru spălarea rănilor.
Pulbere:
Se toarnă o jumătate de linguriță de pulbere cu apă fierbinte și se bea împreună cu sedimentul după ce s-a răcit.
Culinar:
Adăugați o cantitate mică la mâncare sau alcool.
CONTRAINDICAȚII
Isop nu trebuie utilizat în timpul sarcinii și alăptării!
CARACTERISTICILE PLANTEI
Hyssop este un semi-arbust mic din familia Lamiaceae, de obicei de aproximativ 20-30 cm înălțime, dar există și exemplare mult mai înalte. Crește cu frunze lanceolate înguste și produce flori mici albe, albastre, roz sau violete în vârful tulpinilor. Materia primă folosită în plante medicinale și în bucătărie sunt frunzele și florile sale. Isopul este originar din regiunile din sudul și centrul Europei, Africa de Nord, Asia de Vest și Caucaz. S-a răspândit dincolo de aceste zone și acum se găsește și în America de Nord.